September, 2024

ActiviteitLezing20:00 - 21:30(GMT+02:00) 26sep20:0021:30Wie word jij, wie was ik? Over Identiteit & DementieLEZING DOOR Eveline Helmink

Info

Wat is het ‘zelf’, in relatie tot dementie? In deze lezing deelt Eveline Helmink verschillende perspectieven op het ‘zelf’ in relatie tot dementie. Want wanneer iemand die je lief is de diagnose dementie krijgt, wordt zowel de identiteit van diegene als die van jou uitgedaagd. Is de ander nog ‘zichzelf’, als dat zelf niet meer overeenkomt met jouw verwachtingen en herinneringen? Ben jíj wie je dacht dat je was, nu je moet leren omgaan met dementie op je levenspad?

‘Je bent niet wat je denkt’, wordt in kringen van spiritualiteit en persoonlijke groei vaak gezegd. Juist dementie brengt ons naar een bijzondere paradox: we zijn gehecht aan onze denkende geest en autonomie en tegelijkertijd proberen we in op allerlei manieren los te komen van het ‘ik’, het ‘zelf’, of het ego. Om de pauzeknop van de denkende geest te vinden en in het moment te zijn, is een spiritueel ideaal. Tegelijkertijd is dat loskomen van de ratio voor veel mensen een grote angst, want waar blijft ‘ik’ dan?

Hoe het zit met identiteit en dementie? Dat onderzoeken we samen aan de hand van verschillende zienswijzen en prikkelende vragen. Deze lezing helpt je een stap achteruit te zetten en uitgezoomd naar identiteit en dementie te kijken, om je uiteindelijk te helpen om juist dichter bij jezelf te komen. Dat geeft ruimte, vertrouwen, troost en moed.

Tijdstip

26 September 2024 20:00 - 21:30(GMT+02:00)

Tarieven

Wil jij graag bij deze lezing zijn? Je bent meer dan welkom.

 

Een kaartje kost €29,50 incl. koffie en thee.

Koop tickets

koop hier je tickets

 

Kun je er onverwachts toch niet bij zijn? Probeer dan je ticket aan iemand anders door te geven. Ruilen of retourneren is helaas niet mogelijk.

Programma

  • Welkom vanaf: 19.30 uur
  • Starttijd: 20.00 uur
  • Eindtijd: 21.30 uur
  • Locatie: Clubhuis in de Villa (begane grond)
  • Door wie: Eveline Helmink
  • Taal: Nederlands

Parkeren

We verzoeken je vriendelijk om wandelend, met de fiets, of met OV te komen. Het aantal parkeerplekken is beperkt én we houden uiteraard graag rekening met de mooie natuur! Kom je toch met de auto? Een parkeerplaats kun je alleen vooraf online reserveren. Dat kan meteen als je je kaartje koopt, of klik hier.

Over de organisatie

Over Eveline Helmink

Eveline Helmink is oud-hoofdredacteur van het succesvolle mediamerk Happinez. Als auteur schreef zij de internationaal vertaalde boeken het Handboek voor Mindere dagen (2018) en Niet vergeten (2021). Beiden over de wonderlijke schoonheid van imperfectie en de rafelrandjes van het leven. Eveline werkt als coach, counselor, schrijver en spreker. Omgaan met dementie is één van de thema’s die haar na aan het hart liggen. Haar moeder overleed in 2022 na een ziekteproces van tien jaar aan jongdementie. Sindsdien zet ze zich in voor anderen die zich oog en oog met deze diagnose staande houden, zoals Alzheimer Nederland en regionale zorginstellingen.

Scroll naar boven